Steenschuur 6, 2311 ET Leiden

Interview met Patrick, meester vrijmetselaar

Hoe ben je met de vrijmetselarij in aanraking gekomen?

In maart 2000 had ik een informatieavond bijgewoond van La Vertu. De ontvangst was erg vriendelijk. Ik voelde me meteen op mijn gemak. De spreker was heel duidelijk en reageerde op dezelfde manier op de vragen van de geïnteresseerden. Ik had veel informatie gelezen over de vrijmetselarij in Frankrijk. Het wekte mijn                  interesse, maar gezien mijn leven in die tijd, goed gevuld door het gezin met twee onge kinderen, mijn professionele activiteit en mijn politieke en vrijwillige inzet, was er weinig tijd over voor iets anders. Ik was 38 jaar toen ik met mijn vrouw en kinderen vanuit Frankrijk naar Nederland  verhuisde. We bouwden opnieuw een professioneel en sociaal leven op.  Uiteindelijk op 49-jarige leeftijd in mei 2001, werd ik ingewijd in onze loge La Vertu.

               

Kies een woord, zin of stukje uit een rituaal wat voor jou veel betekent en omschrijf die betekenis.

                            ”Zo is hij dan binnengetreden, de Mens “

Het was voor mij een groot moment van emoties; de werkplaats opende zijn deuren. Ik voelde meteen een positieve energie. Veel dingen kwamen in me op en later tijdens de rituelen van de 2e en 3e graad, dacht ik vaak terug aan dit moment. Voor mij betekent het dat ik in een bewustzijnsstaat moet zijn als burger en broeder, die verantwoordelijk zijn voor mijn gedrag.    

         

Wat doet een comparitie met jou?

Het hangt van de avonden af. Meestal ga ik rijker en minder dom naar huis dan toen ik kwam, maar soms  zijn er comparities waarbij ik het gevoel heb dat ik mijn tijd verspil. Wat mooi en genereus is, is het delen van ervaringen en de passies die de broeders bieden aan de loge, en dat dit binnen de broederschap blijft.

                                                                 

Welke vraag is niet gesteld en zou je graag willen stellen of beantwoorden?

Is er niet tijd om na te denken over de plaats van de Bijbel in onze rituelen? Ik weet dat het een gevoelig onderwerp is en dat de grens tussen traditie en conservatisme erg dun is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *